به سایت ما خوش آمدید.
۰۲۱-۰۹۱۲۶۷۱۷۲۱۵

سه روش تولید برق با سوداوری بالا DG CHP CCHP نیروگاه خورشیدی و نیروگاه WHR Plants

سه روش تولید برق با سوداوری بالا DG CHP CCHP نیروگاه خورشیدی و نیروگاه WHR Plants

طرح سود آور تولید برق در ایران
(سه روش بهینه)



1-احداث نیروگاههای CHP:
انرژی الکتریکی تولیدی مولدها بسته به راندمان کاری بین 90 تا 110 تومان بازای هر کیلووات¬ساعت خریداری شده و قرارداد خرید تضمینی تا 5 سال منعقد خواهد شد. صورت¬وضعیت برق تولیدی در طبقه دیون ممتاز بوده و در پایان هر ماه به شرکت توانیر ارسال و در کمتر از 15 روز توسط این شرکت پرداخت می¬شود. درآمد اخالص ماهانه فروش برق مولد 1مگاواتی: 70 میلیون تومان در ماه میباشد.

2-تولید توان از بازیافت تلفات حرارتی فرایندهای صنعتی(WASTE HEAT Recover =WHR ):
صرف انرژی در کشور های خاورمیانه و بالاخص ایران بسیار بالاست و تقاضا برای انرژی در این کشور ها یک سیر صعودی دارد. در حالی که این کشور ها می توانند با کاهش مصرف داخلی و افزایش صادرات نفت و گاز به سمت درآمد زایی بیشتر و در اختیار گرفتن سهم بیشتری از بازار جهانی حرکت کنند. بر اساس تحقیقاتی موسسه بین المللی مارکت اوراکل مصرف سرانه انرژی در ایران به ازای هر نفر بیش از 5 برابر مصرف سرانه کشوری مانند اندونزی با 225 میلیون نفر جمعیت، 2 برابر چین با یک‌میلیارد و 300 میلیون نفر جمعیت و 4 برابر کشور هند با یک‌میلیارد و 122 میلیون نفر جمعیت می باشد. این تحقیقات نشان می دهد که در صورت ادامه روند پیشین، هر 10 سال یک بار میزان مصرف سوخت و انرژی در ایران 2 برابر می‌شود اما این نرخ رشد در مقیاس جهانی یک تا 2 درصد بیشتر نیست و میزان سوخت مصرفی جهان در حدود هر 40 سال یک بار 2 برابر می‌شود. یعنی رشد مصرف سوخت در ایران در مقایسه با میانگین جهانی 4 برابر است. همان طور که در آمارها نشان داده می شود بخش صنایع کشور یکی از بزرگترین مصرف کنندگان منابع انرژی می باشند که اجرای ضوابط بهره وری انرژی در این صنایع علاوه بر کاهش هزینه تولید برای سرمایه داران و مالکان صنعت، قطعا موجب حفظ و صیانت از منابع انرژی کشور نیز می گردد. در فرآیند تولیدات صنعتی مانند صنایع فولاد، شیشه، کاغذ، اتومبیل سازی، صنایع شیمیایی، سیمان و... پتانسیل بالایی برای تولید برق از طریق بازیافت حرارت وجود دارد. بر اساس مطالعات انجام شده حدود 20 تا 50 درصد از انرژی مصرف شده در این صنایع به صورت گرمای اتلافی به هدر می رود که می توان از آن استفاده نمود. به طور کلی می توان بین 10 تا 50 درصد از حرارت اتلافی در صنایع مختلف را بازیابی نمود. به عنوان مثال این درصد در کوره های تخلیص آلومینیوم حدود 60 درصد انرژی اولیه است که استفاده از این حرارت اتلاف شده و ایجاد ارزش افزوده با تولید برق علاوه بر افزایش بهره وری هزینه های عملیاتی را نیز کاهش می دهد. به طور کلی باز یافت حرارت از فرایند های صنعتی، تولید برق از طریق نصب اکسپندرها، تولید برق با استفاده از بازیافت حرارت ناشی از توان مکانیکی مصرف شده در انواع کمپسورها (به خصوص در ایستگاه های تقویت فشار گاز ) و تولید برق از بازیافت حرارت خروجی از موتورهای گازسوز تولید پراکنده مقیاس کوچک در مجموعه نیروگاه های بازیافت حرارت از فرایند های صنعتی میگنجد که در ادامه به شرح هر یک پرداخته می شود.
در فرآیندهای صنعتی عموماً از بکارگیری انرژی حاصل از احتراق سوخت (در کوره ها یا بویلرها) و یا واکنش های شیمیایی، محصول مورد نظر تولید شده و تلفات حرارتی به صورت جریان گازهای داغ خروجی از اگزوز وارد اتمسفر می شود. در بسیاری از صنایع، انرژی تلف شده دارای پتانسیل دمایی بالایی است و در صورت بازیافت انرژی حرارتی اتلافی با استفاده از فناوری­های مناسب تولید توان، منجر به تولید برق خواهد شد. یکی از مسائل حائز اهمیت در بحث بازیافت حرارت خروجی مشخصات حرارت اتلافی از لحاظ دما و فشار و پیوستگی آن می باشد چرا که به دلیل بازده پایین در دماهای پایین تر از 230 درجه سانتی گراد موجب غیر اقتصادی شدن طرح پیشنهادی جهت بازیافت آن می باشد. سیستم بازیافت حرارت مورد نظر شامل مجموعه بویلر بازیافت حرارت، توربین بخار، ژنراتور، کندانسور و سیستم خنک کن، پمپ های تغذیه و سایر تجهیزات مربوطه می باشد که عموما با کمک سیکلهای رنکین کلاسیک(SRC)، سیکل رنکین آلی Organic Rankin Cycle)) و یا سیکل کالینا بدون هیچ گونه سوختی برای تولید برق استفاده میشوند.
روش دیگر تولید توان از تلفات حرارتی از طریق نصب اکسپندر (توربین بخار) بجای شیر فشار شکن در صنایع و تولید برق با استفاده از بازیافت حرارت ناشی از توان مکانیکی مصرف شده در انواع کمپرسورها می باشد.
از آنجا که هزینه اولیه تجهیزات مورد نیاز جهت تولید برق از تلفات حرارتی سیکلهای صنعتی بالاتر از تولید توان توسط مولدهای مقیاس کوچک میباشد، لذا قیمت فروش برق به ساتبا در این حالت نیز از فروش برق DGها بیشتر و در حدود سه برابر (یعنی قیمت پایه برابر کیلووات ساعتی 290 تومان ) میباشد لذا بازگشت سرمایه سریعتر و بهتری دارند و امروزه به شدت مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته اند.

تولید توان با استفاده از انرژیهای خورشیدی:
طرح احداث نیروگاه خورشیدی از طرف وزارت نیرو و سازمان بهره‌وری انرژی (ساتبا) ارائه شده است. براساس این طرح مشترکان برق علاقه‌مند به نصب نیروگاه خورشیدی می‌توانند بعد از مشورت با یکی از شرکت‌های پیمانکار مربوطه به شرکت‌های توزیع برق مراجعه کنند و درخواست احداث نیروگاه خورشیدی کنند. پس از احراز شرایط مالکیت و رعایت سقف ظرفیت انشعاب توسط شرکت توزیع برق و برق منطقه ای، مجوز اولیه برای احداث به متقاضی داده می‌شود و بازه زمانی 20 ساله خرید تضمینی برق آغاز می‌شود. قیمت فروش برق به ساتبا در قالب قرارداد تضمینی بر اساس ظرفیت نیروگاه طبق جدول زیر از کیلووات ساعتی 3200 در مقیاسهای 30 مگاوات تا کیلووات ساعتی 490 تومن در ظرفیتهای پایینتر از 10 مگاوات تغییر میکند.